Primaria Sarmasag, incoltita de asiguratori

Primaria Sarmasag, incoltita de asiguratori

Locuitorii din Sarmasag ale caror case au fost afectate de alunecarile de teren au fost indrumati sa ceara despagubiri de la autoritatile locale. Firmele care au luat banii de la proprietari pentru asigurarile de locuinte au spus ca nu sunt datoare sa-i despagubeasca pe oameni, acestia fiind indrumati la primarie. Primarul comunei Sarmasag, Dombi Attila, ne-a spus ca proprietarii caselor afectate de alunecarile de teren din anul trecut au incheiat asigurari pentru locuintele lor inainte de a avea loc acest fenomen si inainte de aparitia obligativitatii realizarii asigurarilor de locuinte. Oamenii au solicitat la firmele respective despagubiri, dar acestea au refuzat. Ele sustin ca nu platesc pentru ca s-a facut un studiu prealabil si s-a constatat ca aceste alunecari au aparut, in unele locuri, in urma cu 30 de ani, ceea ce ii scapa de plata despagubirilor valorilor distruse. Unul dintre proprietari a inaintat deja actiune in instanta. Parerea mea este ca acesti asiguratori ar fi trebuit sa faca un studiu inainte de a lua banii de la oameni si sa le spuna atunci ca nu pot incheia asigurarea pentru acest risc. Rau este ca ei nu vor sa plateasca, dar i-au trimis pe oameni la mine, la primar, sa le dau eu bani, respectiv Primaria. Acest lucru nu se poate, pentru ca nu eu am incasat banii pentru politele lor. Ar trebui sa se faca o adresa la forul lor superior si sa fie sanctionati pentru ca datoria lor este sa-i despagubeasca pe oameni si nu sa-i trimita la primar sau la consilierii locali, a afirmat Dombi Attila.

Din cauza secetei de anul trecut, alunecarea nu a mai progresat, iar proprietarii nu s-au mutat din casele lor. In schimb, acestia se tem pentru casele lor daca in perioada urmatoare vor fi ploi. Primarul comunei Sarmasag a aratat ca pentru stoparea alunecarii de teren s-au facut demersuri la Administratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare, unde alunecarea de teren este inclusa in lista de investitii. Dombi Attila insa nu stie ce sume s-au prevazut de la bugetul de stat pentru aceasta investitie, nici cand ar putea demara lucrarile.

Reiteram faptul ca in primavara lui 2011, nu mai putin de 161 de gospodarii si 290 de hectare de teren agricol au fost afectate de alunecarile de teren de la Sarmasag. In toate aceste locuinte au fost identificate fisuri si crapaturi ale peretilor, iar in cazul a patru case a fost grav afectata structura de rezistenta a constructiei. Alunecarile de teren din Sarmasag, incepute cu peste 30 de ani in urma, au avut o evolutie lenta, dar continua, ce a dus la afectarea proprietatilor situate pe versantul cu expunere sudica a localitatii. Incepand cu luna ianuarie 2011, s-a constatat o evolutie accentuata a alunecarilor de teren, favorizata de precipitatiile abundente.

Leave a Comment